пʼятницю, 13 липня 2012 р.

Як знайти координатора для проекту 7РП?

Шановні колеги!
Один із вчених висловив точку зору, що (цитую за текстом листа, надісланого мені)

" Є момент, якого багато хто з наших вчених не розуміє і не знає. І цей момент практично ніде не висвітлено, а на семінарах його трактують у довільній формі і тікають від нього. Це - координація проекту. Україна, окрім проектів ЕРА, ніде не може бути координатором (можливо, поки що). Тому завдання пошуку координатора і налагодження з ним розуміння - це ціла епопея. Навіть ряд спеціально створених систем пошуку партнерів і координаторів (як то РП7 у ЛінкедІн) малоефективні. Нав*язування координаторам свої ідеї і намагання створити під неї консорціум для нас - практично провальна затія. Можливо існують шляхи, як все-таки, розумно і правильно знайти координатора. Вважаю, що така б підказка у Вашому блозі чи то на сайті Львівського центру була б неймовірно корисною.
Я кілька разів приймав участь у програмах РП6 та РП7 і тому проблематику домовленностей, пошуку і потім співпраці з адекватним координатором знаю з середини. Нажаль, у РП7 це велика проблема, яка практично не вирішена і механізму її вирішення ще немає. Вона просто кинута на самовирішення. Подібні скарги чув від багатьох інших учасників."

Тепер спробую відповісти по суті питання нашого колеги.

Дійсно тема піднята дуже важлива. 

Найбільш ефективний спосіб, це встановити прямі контакти з діючими координаторами проектів, або з організаціями, які здійснювали координацію проектів раніше.
Для цього варто було бути активними не тільки після оголошення конкурсу, але й протягом певного періоду до оголошення конкурсів.  Тобто наукова група чи українська провідна науково-дослідна організація чи університет повинні мати певну дослідницьку та промоційну стратегію для представлення свого потенціалу та досягнутих результатів за кордоном. Де речі, як правило, це стало однією із основних задача у проектах ERA-WIDE, які виконують зараз українські організації.
Для цього слід приймати участь у міжнародних конференціях. які проводяться у Європі, слідкувати за активністю проектів, які уже виконуються за Вашою тематикою і спробувати нав'язати  контакти з координатором чи членами консорціуму. Доцільно також втановити контакти з різними мережами та технологічними платформами.

В даний момент, якщо цього не робилось раніше, то слід використати можливості інформаційних днів, які проводить Єврокомісія. Звичайно поїздка в Брюссель не дуже дешева (середні витрати 450-600 євро), але можна брати участь в інформаційних днях та брокерських зустрічах, які проводяться у сусідніх країнах (Польща, Угорщина), а також в Німеччині та в інших країнах Європи. Зазвичай такі заходи проводяться без оплати оргвнеску, тому Ваші витрати – це транспорт, проживання і харчування.
На сайті національного контактного пункту Польщі (http://www.kpk.gov.pl/aktualnosci/imprezy/index.html ) 
Ви можне побачити розклад заходів.

Ще одним варіантом пошуку координатора – це використання можливостей національних контактних пунктів України, перелік цих пунктів наведено у третьому бюлетені проекту "Формування мережі обміну інформацією про науково-освітні програми Європейського Союзу”, який виконується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження(http://cstei.lviv.ua/ua/item/751).

І на завершення, хочу сказати, що пошуки координатора, це не самоціль, важливо знайти кількох (хоча б одного) серйозного партнера з країн Європи, який би зацікавився Вами та Вашими можливостями. І уде цей партнер використає всі свої можливості для знаходження координатора. 

Немає коментарів:

Дописати коментар